WK-village Sporza: Scoring with comfort
budé stories

Het WK voetbal in de zomer van 2018 was een memorabel moment voor alle voetbalfans, en een mijlpaal voor Budé. Als onbetwiste specialist in modulaire bouw mocht Budé een heus WK-dorp optrekken met een totale oppervlakte van maar liefst 600 m2 onder de VRT-toren. Afgewerkt tot in de puntjes In de kubusvormige constructie van 35 […]

Het WK voetbal in de zomer van 2018 was een memorabel moment voor alle voetbalfans, en een mijlpaal voor Budé. Als onbetwiste specialist in modulaire bouw mocht Budé een heus WK-dorp optrekken met een totale oppervlakte van maar liefst 600 m2 onder de VRT-toren.

Afgewerkt tot in de puntjes

In de kubusvormige constructie van 35 units werden een tv-studio, een radiostudio en een online redactieruimte van Sporza ingericht. David Vaes, CEO van Budé: "Uniek en vernieuwend was dat de constructie van het dorp ondermeer is opgebouwd uit 17 geïsoleerde glazen modules - onze Showcases - die geschakeld zijn tot 3 bouwlagen hoog. De vele raampartijen en schuiframen zorgen voor een open en transparante look. Binnen is een grote, gezellige binnenplaats van 12 op 15 meter. We hebben zelfs een dakterras met ligzetels voorzien boven op de constructie. Aan de buitenkant tegen de ‘gevel’ komt er een groot scherm zodat de wedstrijden vanuit alle hoeken van het WK-dorp kunnen gevolgd worden. Het sportdorp biedt binnen plaats voor 120 supporters. Voor de wedstrijden van de Rode duivels worden er 400 gasten verwacht (verspreid over de studio en de buitenruimte). De afwerking en inkleding van het project is tot in de puntjes verzorgd.”

Snelheid en flexibiliteit

“Alles wat nodig was voor deze constructie, inclusief terrassen en dakconstructie, werd geproduceerd in ons atelier in Dilsen. De op maat gebouwde units kan je al lang geen containers meer noemen. De kant-en-klaar afgewerkte units werden met speciaal transport naar Brussel vervoerd. Op de site is de opbouw en afwerking in één week geklaard. Alles moest namelijk enkel nog aan en op elkaar geschakeld worden. Als het om snelheid en flexibiliteit gaat, kan geen bouwmethode tippen aan onze modulaire bouw," zegt Guy Vanstraelen, technisch directeur.

Nieuw concept voor pop-up projecten

“Het bedenken en uitvoeren van maatwerk voor tijdelijke of vaste bouwconcepten is één van onze specialiteiten. Het Sporzahuis was het eerste paradepaardje van ons nieuw pop-up concept: Showcases die aan elkaar gekoppeld kunnen worden en daarmee tot 3 verdiepingen hoog gestapeld. Vergelijk het met legoblokken die je aaneen puzzelt tot de gewenste constructie. Zo kunnen we voorzien in de vraag naar grotere oppervlaktes zonder in te boeten aan een moderne hedendaagse afwerking,” aldus nog Guy Vanstraelen.

deel deze story

Other Budé stories